Expresii ciudate I: Cioară borâtă

|

Cu toţii aţi auzit-o sau aţi folosit-o, fie că era adresată hoţului care v-a tăiat traista de rafie sau lui Vanghelie. Este o expresie care se utilizează obligatoriu alături de o înjurătură. "Futuţi morţii mă-ţii de cioară borâtă" este mult mai convingătoare decât "A dracu' cioară borâtă".

Luată mot-a-mot, aceasta exprimă ceva ceva scabros. Nu ştiu ce român sănătos la bibilică îşi imaginează cum cineva înghite o cioară, după care o vomită, din cauză că era prea greţoasă. Nu tot ce zboară se mănâncă, ce naiba. Numai imagina ciorii respective îţi întoarce stomacul pe dos, de-ţi mai fură şi portofelul, chiar e ziua ta ghinionistă.

Revenind la înţelesul cunoscut, această expresie arată ultimul stadiu la care a ajuns un ţigan.Făcând o mică paranteză, ţiganul te scuipă-n freză dacă îi zici rrom. Ce-i drept, e o mare prostie această titulatură. Este ca şi cum ai zice ppula unei puli urât mirositoare care îţi penetrează găurile fără să ştii. Dacă nu ştiaţi, ţiganii sunt împărţiţi în mai multe categorii, astfel:
Ţigani: - ursari
- căldărari
- cocalari
- coloraţi
- mexicani
- brazilieni
- maimuţe
- ciori: - ciori simple
- ciori spurcate
- ciori borâte

Din această ierarhizare, ne dăm seama că ciorile borâte reprezintă neamul de ţigani de cea mai joasă speţă. O cioară borâtă pentru ţigani = mircea badea pentru neamul jurnaliştilor. Aţi înţeles voi ideea.
Exemplu de cioară borâta:




















Recomandări:
- folosiţi expresia doar atunci când sunteţi siguri că nu se află alte ciori în preajmă.
- ar fi bine să utilizaţi şi forţa brută sau măcar o flegmă, alături de expresie. Una e să-i zici doar şi alta e să-i zici în timp ce-l capacesti.
- încercaţi să faceţi diferenţa între ciorile borâte cu muci la nas şi cele cu sabia-n portbagaj.
Cam atât pentru azi.
Acest articol nu este un pamflet, ci un fapt inspirat din realitate. Orice asemănare cu alte persoane nu este deloc întâmplătoare.

4 comentarii:

krinalb spunea...

e clar, ai darul de a te exprima cursiv, folosesti cuvinte simple, dar cu impact inzecit. foarte funny postul! :*:* mai asteptam si alte expresii... :P

Anonim spunea...

MIRCEA BADEA RULZZZZZZZZZZZ

Dale spunea...

tzaka paka

Ionut spunea...

@Anonim: ce treaba are sula cu prefectura?

@Dale: prima data am citit "tiki taka" si ma miram de unde stii tu termenul asta :)))