Cum a murit Iorga?

|

Nu stiu de ce, dar de-aseara, mintea mea este dominata de o "obsesie".Pe cand inroseam playlist-ul winamp-ului cu melodia Parazitii - De ziua ta, dedicatie pentru Vali (La multi ani Vali :D ), mi-au "sarit in ochi" versurile urmatoare :
"Oare hoitu' tau gras o sa sperie morga,
Cand vei parasi pamantu' si o sa mori ca Iorga."

Exact stimati cititori.De aseara, obsesia mea prosteasca este despre "Iorga".Cine este acest Iorga si cum a murit?Nu am mai rezistat aseara si am inceput sa fac presupuneri.Primul om la care m-am gandit a fost Nicolae Iorga.Dar el a murit asasinat, deci nu prea se pupa bot in bot aceasta ipoteza.Neavand habar despre alti "Iorga", am dat un search pe Google.In afara de Nicolae Iorga, apareau si alti tizi ai lui, in majoritate politicieni.In concluzie, "obsesia" mea este intacta.

Probabil am sa astept pana la primul seminar de Folosofie de la facultate si am sa imi expun "obsesia" domnului profesor.Dar pana atunci, daca cineva vrea sa ma ajute, sa raspunda la aceasta intrebare existentiala : Cum a murit Iorga?

6 comentarii:

Radu Ciucurel spunea...

poi ce ai spus e adevarat.. si sincer nu cunosc alt Iorga.. app: Vali ala/aia cred ca s-a bucurat tare cand a aflat ce mel i-ai dedicat =))

Ionut spunea...

Nu cred ca mai stia el ce melodie era :))

Anonim spunea...

daca stam s`o luam asa... Parazitii se refera la Nicolae Iorga...el a murit asasinat...dar nu oricum ... ciuruit de gloante...la propriu si la figurat...si da...hoitu` lui Nicolae Iorga...chiar a speriat morga :)

Unknown spunea...

La sfârşitul lunii noiembrie, profesorul Nicolae Iorga se afla la Sinaia, lucrând la monumentala operă „Istoria românilor”, deoarece reşedinţa sa de la Vălenii de munte fusese grav avariată în cutremurul din aceeaşi lună.

În arhiva personală a lui Dudu Velicu, fost angajat al Serviciului Special de Informaţii, în cadrul Secţiei de cenzură a presei şi corespondenţei a fost găsit un text care relatează în detaliu momentul asasinării. În ziua de 27 noiembrie 1940, profesorul se găsea în biroul său din vila de la Sinaia, unde lucra. La ora 17:30, uşa de la camera doamnei Ecaterina Iorga s-a deschis şi 3 persoane au barat uşa, iar alte 4 persoane se găseau în camera alăturată. Doamna Iorga s-a ridicat impresionată de la locul său şi a întrebat: „Cine sunteţi”? Unul din aceşti indivizi a răspuns: „Poliţia legionară a capitalei. Am venit să-l luăm pe domnul profesor Iorga la Bucureşti, pentru un interogatoriu”. În vestibul, profesorul s-a îmbrăcat şi în timp ce voia să-şi pună galoşii observă că unul din cei 7 indivizi se uita curios la el. Iorga i-a spus soţiei sale să aibă grijă de notele de la istorie universală, la care tocmai lucra în acel moment. În drum spre maşină, grupul s-a întâlnit cu domnişoara Alina Iorga, fiica savantului, care auzind de la tatal său că merge la Bucureşti pentru un interogatoriu, a cerut să meargă şi ea. Însă unul din cei 7 i-a răspuns că nu are loc în maşină. Profesorul a fost aşezat în faţă împreună cu şoferul şi un alt individ. Cei care au rămas jos au salutat pe cei care au plecat cu salutul legionar. Autoturismul cu care a fost transportat avea numărul de înmatriculare 6211 B.R., iar din verificările efectuate de poliţie a rezultat că era proprietatea Institutului Naţional al Cooperaţiei [27].

A doua zi, 28 noiembrie 1940, corpul profesorului Iorga a fost găsit împuşcat într-un şanţ, „pe şoseaua Ploieşti-Strejnic, cam la 1 km de Strejnic, pe partea dreaptă a şoselii, pe mirişte, la o distanţă de 15 m de şosea”, de către gardianul public Petre Zamfir, aflat în serviciu la Chestura oraşului Ploieşti.[28]. Lângă cadavru s-au găsit nouă tuburi de cartuşe, dintre care şapte de calibrul 7,65, iar două de calibrul 6,35. Avea 69 de ani. Potrivit afirmaţiilor unor personalităţi istorice, „a fost cea mai odioasă crimă de la tăierea capului lui Miron Costin încoace”. Autorii asasinatului au fost identificaţi în cele din urmă a fi: Ion Tucan (secretar general al Institutului Naţional al Cooperaţiei), Ştefan Cojocaru (consilier la INC), Traian Baicu (director la INC), Ştefan Iacobete (şofer INC) şi Tudor Dacu (informator al Poliţiei Legionare).

Anonim spunea...

I sa taiat penisul si i sa bagat in gura,dupa ce a fost asasinat.

Anonim spunea...

da ma se refera la nicolae iorga si a murit asasinat dupa care i-au taiat pula si i-a bagat-o in gura :))..