Liceul - episodul 4 : Profesorii

|

Unul dintre cei mai importanti factori ai bunei-dispozitii, in cei 4 ani de liceu, este constituit de catre profesori.Daca ai ghinionul sa prinzi niste profesori comunisti, te-ai ars.

Din fericire, eu am avut niste profesori echilibrati.Ba erau prea severi, ba erau prea lejeri.
In continuare, am sa-i analizez pe fiecare in parte, facand abstractie de nume.

Matematica

D-na profesoara de matematica ne-a cam facut zile grele la inceput.Numai cand imi aduc aminte de algoritmul pe care il avea, de a scoate elevii la tabla.Ba ne lua din 5 in 5 la catalog, ba din 7 in 7 (cosmarul meu, pentru ca eram la 14'lea), ce mai, un fleac.
Asta a fost in primii ani.Deoarece am papat matematica pe paine, avand cel putin 6 ore pe saptamana, in ultimii ani devenisem prieteni si ne permiteam glume.
Reamintesc cateva perle ale d-nei profesoare "ce faci, ma lasi cracanata si neterminata? (apropo de o paranteza la un exercitiu", "muta icsii si ygrecii".

Limba romana

Inca de la primele ore, deja ne facuse s-o notam pe lista profesorilor diabolici.Dar s-a dovedit o alarma falsa, fiind o strategie de a lua bobocii tare pentru a le castiga respectul pentru totdeauna.
D-na profesoara de romana a fost ca o diriginta pentru noi.Ne asculta toate of-urile, ne dadea sfaturi, ce mai...ce zic eu diriginta, poate chiar o mama.
La teze, isi punea masca diabolica si nu misca nimeni.Imi placea sistemul dansei de notare.Pentru un raspuns bun la ora, primeai un plus, iar la un cumul de 3 plusuri, primeai un 10 in catalog.Ce-i drept, daca nu stiai, primeai minus, iar la 3 minusuri luai un 3 frumusel, tot in catalog.

Istorie

La istorie, v-ati facut o parere despre d-na profesoara din episodul trecut, cand am luat 1.Inca din clasa a 9-a, pana intr-a 11-a, a existat o continua ciondaneala intre noi, un fel de razboi rece.
Pot spune ca m-a pedepsit pana la final pentru acel 1 capatat in anul bobociei.Desi eram unul dintre cei mai buni din clasa, la istorie, nu am avut niciodata media 10, chiar daca o meritam din plin.
In afara de aceste aspecte, d-na profesoara era super de treaba, poate si prin prisma faptului ca era mai mare cu cativa ani decat noi si ne intelegea mai bine.Imi vine in minte celebra expresie a lui Dragos, dintr-o excursie la munte, "d-na profesoara, va tai, va bag intr-un sac si va arunc intr-un rau".

Geografie

Pentru ca, la aceasta materie, am avut 3 profesori in 4 ani, am sa fac abstractie de molia si de d-nisoara "fund bun" si am sa va zic cate ceva despre domn profesor cu care am facut ultimii 2 ani.Deci, omul acesta era extraordinar, un amestec de umor si severitate, care te facea sa razi de nu mai poti, dar si sa inveti.
Imi vine in minte celebrul sau tic verbal "pai da", care putea rapi multe zambete, indiferent cat de prost-dispusi eram.
Tristi am mai fost cand a lipsit 2 saptamani, din cauza sanatatii, dar ne-am revenit cand s-a intors la predat.

Limba engleza

Aici am avut 2 profesoare in 4 ani.
Prima profesoara a ramas celebra prin zicala "tu sa taci cand vorbesti cu mine".
Cea de-a doua profesoara, destul de tinerica, a fost ok.Un amestec de seriozitate si intelegere, era recunoscuta pentru sensibilitatea ei, aratata de altfel, cand a varsat ceva lacrimi la primul nostru chiul in masa (la ora de engleza).

Limba franceza

Well, aici este mai dificil, pentru ca trebuie s-o descriu pe diriga.
Cum va spuneam in cel de-al doilea episod, diriga era o persoana mica de statura, la prima impresie o familista convinsa.Proasta impresie era, pentru ca nu era maritata si avea doar un caine ^^.
Pot spune ca sunt printre putinii din clasa care nu o considera atat de bruta.Mie mi s-a parut ok, poate si din cauza faptului ca nu prea am avut conflicte cu dansa.Ce-i drept, ii eram cam drag, lucru observat din unele gesturi (nu intram in detalii).
Imi placea judecata ei cand venea vorba de absente.Cei care faceau pana in 10 absente pe semestru, primeau un bonus de 10 absente motivate pe semestrul urmator.Eu eram client fidel, deoarece nici nu chiuleam mult, dar aveam si norocul de a nu primi absenta cand nu eram.
Recunosc, avea si unele defecte.Intra in conflict nesilita de nimeni, de parca i-ar fi placut acest lucru.

Biologie

D-na profesoara de biologie a reprezentat ceva special pentru noi.Din pacate, a fost bataia noastra de joc, 4 ani de zile.
A trecut prin multe : guma lipita-n par, desenat maciuci pe geanta cu creta, jucat baschet (fara vointa dansei), ce mai, un intreg chin, lucru aratat de multe ori prin lacrimile pe care le-a varsat la vedere.
Eram mici si imaturi, pentru ca altfel nu imi explic comportamentul nostru.Mai ales ca nici nu merita, pentru ca era o profesoara calma care preda excelent (lucru remarcat de cei care erau atenti).
A fost singura noastra profesoara care a venit la BAC sa se intereseze de rezultatele noastre (la proba dansei, bineinteles), fapt ce a suflat respectul nostru pentru totdeauna (da, acel respect pe care nu l-am avut in primii ani).

Fizica

Si aceasta materie va ramane in memoria noastra, mai ales prin prisma profesorului, d-ul Curutiu.Era un om de vreo 60 de ani care avea paralizata toata partea dreapta a corpului.La tabla scria cu mana stanga si isi petrecea toata ziua in laboratorul mic de fizica.
Era un om extraordinar, care ne facea sa radem prin unele accese de furie, dar si baga frica in noi cand ne asculta.La teza, era singura data cand se ridica si mergea printre banci.Deoarece se deplasa foarte greu, la teste nu se ridica de la catedra, spre bucuria noastra si a caietelor noastre din banci.
Avea multe perle, dar nu vi le pot spune pentru ca nu au farmec in scris.
Am facut fizica pana in clasa a 11-a, cand si-a luat ramas bun de la noi, deoarece s-a pensionat. Sta destul de aproape de liceu, asa ca l-am mai vizitat cateodata.


Cam acestea au fost cele mai importante materii din liceu, cu cei mai importanti profesori.
In prezent, toti sunt sanatosi, asa ca nu e motiv de panica folosirea imperfectului.






5 comentarii:

Anonim spunea...

ai uitat sa o nominalizezi pe profa de chimie...orikre vrei din ele...una era era dar ajungeam sa terminam cu 10...alta era rea..si ajungea sa ne treaca pe toti:))...chiar dak niciodata noi nu stiam chimie..

Ionut spunea...

O sa fie o parte a doua sigur :)

Anonim spunea...

"Ce-i drept, ii eram cam drag, lucru observat din unele gesturi (nu intram in detalii)."


ce gesturi ioane? ma bagi la idei jur :))

Ionut spunea...

Pai nu stii cand mi-a laudat pieptu'? :)) Asta dupa ce l-a atins =))

Anonim spunea...

Ce coincidenta...si profa mea de franca era tot nemaritata si avea doar o catelusa si o mama pe lume...dar mie imi placea de ea ca stia multa franceza si da...limba lui voltaire a fost prima mea iubire,dar din pacate am renuntat la ea...tot graiul lui Shakespeare este mai "cool"! :)