Jocurile copilariei - Episodul 1: Ali-Ali




















Cum v-am promis acum cateva zile, iata primul episod din serialul "Jocurile copilariei".
Ali-Ali nu era numele unei shawormarii de peste drum (nici nu stiu daca existau atunci) si nici numele vecinului care te momea la el in apartament cu 2 bomboane. Asa se numea jocul, dar habar n-am de la ce venea.

Treburile stateau in felul urmator: Se stabilea un teren delimitat(de obicei, de forma dreptunghiulara), in mijlocul caruia se desena un cerc(ca-n desenul de mai sus).
X-ul rosu reprezenta nefericitul care sta in cerc, iar X-ii albastri, pe ceilalti jucatori.
Cel din cerc trebuia sa-i alerge pe ceilalti, in cadrul spatiului delimitat si sa-i atinga, daaaaar intr-un singur picior. Cand era incerc, avea voie sa stea pe ambele picioare, dar cand iesea din cerc trebuia sa zica Ali-Ali si sa topaie intr-un picior.

Odata ce-l atingea pe vreun nefericit, atunci incepea nebunia. Pana ajungea in cerc, nefericitul respectiv era luat la suturi de catre toti participantii. Acum sa nu credeti ca cel din cerc era scutit de suturi. Daca iesea fara sa zica Ali-Ali sau punea ambele picioare jos, sa nu fi fost in postura poponetii sale.

De obicei, suturile se dadeau la fund, dar in nebunia creata, multi nimereau alte zone ale trupului, mai mult sau mai putin sensibile. Jucatorii erau de varsta apropiata, pentru a fi echilibrate fortele, dar erau cazuri cand jucau si copii mai mari. Comparati o poponeata de copil de 10 ani cu un sut de copil de 14 ani si puneti-va in situatia celui de 10 ani cand aceste elemente se uneau lol

Puncte forte:

- este un joc de efort, foarte antrenant. Nu-i usor sa alergi intr-un picior minute la rand si sa fii atent la eventualele greseli.
- stimuleaza creativitatea. Cand esti in cerc, ai la indemana o serie de trucuri, cum ar fi 'Arlechino', adica tu te indreptai spre cineva, dar de fapt vanai pe altcineva, din directia opusa.

Puncte slabe:

- este un joc unde conteaza aspectul fizic. Puneti-va in situatia unui copil de 10 ani si 25 de kile ud, care este pe cale sa primeasca un sut de la unul de 14 ani si 50 de kile.
- este un joc de anduranta. Nu se intampla sa stai de 2 ori in cerc, sa primesti nspe suturi si sa renunti a mai juca, deoarece nu prinzi pe nimeni. De obicei, era o regula impotriva acestei lasitati. Cine renunta, primea cate 5 suturi de fiecare persoana. Acum ramanea de vazut cum iesea mai castigat lol

Unde se practica?
De obicei, oriunde este spatiu deschis, dar noi ne adaptam la orice teren. Sa vedeti ce amuzant este sa joci la scoala, printre banci, sa topai pe catedra, intr-un picior(sa te vada si diriga). Si mai amuzant, sa-ti alunece piciorul de sprijin si sa cazi de pe frumusete de pupitru lucios.


Cam acesta a fost primul episod din Jocurile copilariei. Ali-Ali se recomanda numai celor tari in noadalol

8 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant articol!
Cate nostalgii.
Si noi jucam jocul asta, si multe alte jocuri interesante.
Chestia cu sutul primit de cineva de 10 ani de la cineva de 14 era naspa.
Ce jocuri mai jucati?
Doar cand jucai jocul asta luai suturi in fund, sau mai luai si in liceu, sau ai mai luat si recent? hehe
Fiecare sut in fund e un pas inaint, asa ca este un factor de progres...
Ce vremuri!

Ionut spunea...

Jucam multe, d-asta am si facut serialul asta.
Suturi luam cu totii, in fiecare zi, de la viata :)

Anonim spunea...

Am avut copilarie frumoasa.
Acum copiii nu se mai joaca afara...
Suturi n-am prea luat la propriu, dar de la viata iau in fiecare zi. Astea sunt cele mai dureroase.
E bine ca scrii despre jocurile copilariei.

Moroi spunea...

Foarte foarte mişto jocul. O singură menţiune. Aţi uitat să specificaţi că dacă nefericitul din cerc ieşea de 3 ori din el fără să atingă pe nimeni, atunci se creea oroarea. "TUNELUL". Adică restul băieţilor se aşează de o parte şi de alta a unui culoar imaginar cu distanţa de maxim 1.5 metri între ei, iar "condamnatul" trebuie să fugă dintr-un capăt al terenului spre cerc, luîndu-şi de la fiecare "porţia".

Semnat: Un om care a prin odată 3 tuneluri consecutiv. Aşa agil eram.

Ionut spunea...

@moroi: noi faceam chestia aia doar celor care erau in cerc si nu mai vroiau sa joace :))

Anonim spunea...

dragutz jocul.la noi la scoala fete contra baieti.cetare fetele le dau suturi baietilor iar,baietii palme la fund fetelor.e placut sa atingi fesele unei fete;am adat o palma lu a fata peste fund de s-a sacut rosu

Marius Enache spunea...

Jocul a pornit prin '85 din Constanta, aveam o colega pe care o chema Ali S**** (Scoala Generala 36). Noi am inventat jocul si regulile.

Anonim spunea...

La noi tunelul se numea drumul oaselor.